31.8.2014

Tverrfjorden

Kvænangenin olosuhteet: Merivesi 13 astetta. Ilman keskilämpötila päivällä 10-15 astetta. Tässä vuonossa NE tuulet voivat aiheuttaa katabaattista rinnetuulta tuossa suunnassa olevan jäätikön vuoksi. S tuulilla voi tulla ns. suppiloilmiö. Korkeat vuoret ohjaavat ilman keskelle ja tuulen voimakkuus kasvaa.
Sisävuonoon ei tule maininkia. Vuonon suulle tulee.
Vuorovesi on vaihtuu neljä kertaa vuorokaudessa. Siis kaksi korkeaa vettä ja kaksi matalaa. Vaihtelu on 1,5 - 2 metriä. Kun vesi on nousemassa, virtaus on vuonossa sisään päin. Veden laskiessa ulospäin. Virta on voimakkain kun veden korkeus on puolivälissä.
Pohjois-Norjassa heinä- ja elokuu ovat vähiten myrskyisät kuukaudet. Kesäkuu on tuulinen ja vesi on vielä kylmää. Syyskuussa alkavat syysmyrskyt.

14.8.2014. Ensimmäinen melontapäivä.

Kurssin reitti.

Omituiset otukset, osa 1: Meritähti.

Sitten mennään. Sää on sateinen.

Simpukoita vesirajassa. Omituiset otukset osa 2: Merisiili. Punainen piikikäs pallo keskellä lähellä vesirajaa. Päälle astuminen tietää käyntiä sairaalassa.

Lintujen pesimäjyrkänne.

Taukopaikka. Sateinen keli jatkui. Pilvet olivat alhaalla. Vihreä rakkolevä on pirullisen liukasta kävellä.

Saapuminen Tverrefjordeniin, joka on pieni vuono Kvænangenin sisällä.

Omituiset otukset, osa 3: Sopuli. Näitä oli paljon. Jos unohti näkkileipäpaketin teltan ulkopuolelle, se oli mennyttä.

Leiripaikka. Kuvan alakulmassa näkyy vuoripuro jossa pystyi käymään peseytymässä. Juomavettä emme ottaneet tästä purosta. Liikaa poroa seassa. Jyrkemmissä puroissa on parempi vesi.

Omituiset otukset, osa 4: Turska.

30.8.2014

Pohjoiseen

Olin kolme viikkoa pohjois-Norjassa. Sen vuoksi en ole blogia vähään aikaan päivitellyt. Nyt riittää taas juttua pitkäksi aikaa.
Ensin on noin viikko melontaa Kvänangenin vuonossa. Siellä on Haaga-Helian liikunta- ja luontomatkailun opiskelijoiden melontakurssi. Olin siellä apuohjaajan roolissa. Tämä oli loistava tilaisuus saada lisäoppia melonnan ohjaamiseen.
Kurssin jälkeen oli muutama välipäivä. Opiskelijat häipyivät ja jäimme Petrin ja Heikin kanssa odottelemaan Nordkapin porukkaa. Käytimme välipäivät retkeilyyn, 200-400 metristen vuorten huiputtamiseen ja melontavarusteiden huoltamiseen.
Sitten oli koko matkan kohokohta. Meloen Mageroyan saaren ja Nordkapin ympäri. Mutta aloitetaan kuvien kanssa päivä kerrallaan.

Ma 11.8.2014 Lahti. Pakkasimme kajakit opiskelijoiden kanssa. Lähdimme Jyrkin ja Petrin kanssa n. 17.00 ajamaan pohjoista kohti.

Ti 12.8.2014 Lille Altasfjorden. Arctic Fjord Camp. Aurinkoinen ja lämmin sää. Odottelua että opiskelijat saapuvat paikalle.

Ti 12.8.2014. Arctic Pub.

Ke 13.8.2014, sama paikka. Sateinen ja tuulinen keli. Tänään emme meloneet. Ohjelmassa oli teoriaa maissa ja toipumista pitkästä ajomatkasta. Huomenna aamulla kajakit vesille ja matkaan.

3.8.2014

Tonni

3.8.2014. Tälle viikonlopulle oli vaikka mitä suunnitelmia. Mutta viikolla oli iltaisin kaikenlaista melontarientoa ansiotöiden lisäksi. Ei ehtinyt kunnolla palautua. Siksi pidin lauantaina kevyen melomattoman päivän palautumista varten. Tänään oli sitten reipas matkamelontaharjoitus. Kolme kertaa Mussalo ympäri, 56km, aikaa meni 8:05. Vettä 2,2 litraa, 7 banaania, kaksi sämpylää ja paketti kaurakeksejä.
Tuli samalla ylitettyä tuhannen kilometrin haamuraja tällä kaudella. Ei muuten, mutta olisihan se ollut noloa jos viime kesän "poikaset" olisivat ehtineet ensin. ;) Tsemppiä vaan Timo ja Pasi. Kyllä se siitä!

Viikarinsaari.

Tauolla Tuohipöllön suojassa.

Mänty tarjosi minuutin verran varjoa.

Vanha puupurjevene Risukarissa.

Olisiko vähempikin riittänyt?

1.8.2014

Koivukoskelle ja takaisin

31.7.2014. Lähdin parin kaverin kanssa joelle melomaan. Lähdettiin Metsolan vajalta melomaan ylöspäin. Langinkosken yläpuolella tuli rankka sadekuuro.

Joessa näkyi paljon uimareita. Veden lämpö oli 25 astetta.

Päivän saalis. Ei huonosti pelkkiä käsiä käyttäen.

Siikakoski. Laskulinjojen katselua. Tämäkin koski piti ohittaa kantamalla ylösmenomatkalla.

Koivukoski on padottu. Pidemmälle ei menty.

Tämä taisi olla Kokonkoski. Välillä pysähdyimme leikkimään. Omalle idaholle useat aallot olivat liian lyhyitä surffaukseen.

Kaikenlaista sitä voi joelta löytää.