30.9.2014

Kuukauden retkeilyblogi

Retkipaikka -niminen sivusto valitsi blogini kuukauden retkeilyblogiksi. Hieno juttu! Tekivät myös pienen haastattelun. Se löytyy täältä.

29.9.2014

Aaltoja Viikarin länsipuolella

27.9.2014.
Kuivapuku, kypärä ja leikkimieltä pää täynnä. Tunsin pientä pettymystä kun melomaan lähtiessä ensimmäistä kertaa näin meren. Ei aaltoja. Merisää oli kuitenkin ennustanut "jotakin". Lähdin kuitenkin melomaan. Suuntana Viikarinsaari. Sen voisi ehkä meloa ympäri. Ja kun tuuli oli enemmän lännestä kuin lounaasta, länsirannalla voisi olla edes jotakin elämää. Syväsataman kohdalla tuuli sitten päätti noudattaa ennustetta ja friskasi 5-6:sta 7-9:ään metriin sekunnissa. Meloin Viikarin tuulen puolen rantaa eteläpäähän tauolle. Äsken oli niin kivaa, että päätin meloa takaisin samaa reittiä. Sai kerrankin nauttia aallokkomelonnasta! En muista, koska viimeksi on meloessa ollut näin hauskaa. :)

Tauko eteläpäässä. Kahvia ja voileipää.

Rantautumisniemen toiselta puolelta. Kaunissaari taustalla. Tuulta tässä 8-10m/s.

Lounaisranta. Ei ihme, ettei tähän ole kukaan mökkiä rakentanut.

Kuvattu paluumatkalla. Aaltojen kuvaaminen on vaikeaa. Sekä rannalta, että kajakista.

Viikarissa on paljon mökkejä. Varsinkin pohjois- ja itärannat. Lounaan puoli on vapaata, mutta se onkin kivikkoista ja tuulille altis. Pohjoisrannalla Leppäkarista lounaaseen on pätkä vapaata rantaa. Sitä olen joskus taukopaikkana käyttänyt. Telttailuun en tätä saarta suosittele. Lähistöllä on siihen tarkoitukseen parempiakin paikkoja.

26.9.2014

Pitkäviiri

20-21.9.2014. Mahdollisesti kesän viimeinen meriretki.
Seurakseni sain Pasin. Ainoa, joka vapaaehtoisesti suostui melomaan 30km vastatuuleen. Kaikki mielenkiintoiset saaret nyt vain tuppaavat olemaan suunnilleen sillä etäisyydellä. Lännessä en ole tänä kesänä vielä retkeillyt, joten kohteeksi valikoitui Pitkäviiri. Tänään sinne ja huomenna takaisin. Arkisin on töitä, joten enempään ei ole mahdollisuuksia.
Tuuli oli lounaasta koko viikonlopun. Lauantaina 3-5m/s ja sunnuntaina 5-7m/s. Lauantaina aurinkoista, sunnuntaina pilvistä.
Rantaelämää ja auringosta nauttimista, makkaranpaistoa, olutta, normipaskanjauhantaa nuotiolla, muutama minttukaakao, tähtien katselua. Paremmasta en tiedä, mutta huonomminkin voisi lauantai-illan viettää.
Sunnuntaina surffailimme myötäaallokossa samaa reittiä takaisin. Kuvia ei tullut paluumatkalla otettua. Välillä lähin aalto peitti horisontin, joten aallokko oli n. 0,8 metristä. Jotain surffintynkää siinä välillä sai. Aallot olivat aika loivia ja nopeita. Pidemmällä kajakilla olisi voinut pitää hyvää keskinopeutta. Hyvä reissu kaikenkaikkiaan. Oli mukavaa pitkästä aikaa meloa matkaa aallokossa. Sitä on ollut aika vähän tänä kesänä.

Lauantaina lounastauko Kaunissaaren pohjoispäässä. Tässä vaiheessa pystyi jo aavistamaan, että retkestä tulisi hyvin hiekkarantapainotteinen.

Siellä se Pitkäviiri näkyy. Vastatuuli ja vasta-aurinko.

Rantauduimme Pitkäviirin pohjoiskärkeen. Todennäköisesti saaren ainut tuulensuojainen ranta. Taustalla Kaunissaari.

Kajakit kannoimme rantatörmän päälle.

Pohjoispään pitkä hiekkasärkkä.

Joku oli rakentanut kämpän vanhan minkälie betonijalustan alle.

Kuvioita.

Vesi oli aika matalalla ja kuivin jaloin pääsi aika pitkälle hiekkasärkälle.

Sunnuntai-aamu.

Tuuli on friskannut. Aallot kulkivat särkän yli ja siinä oli hauska brittihenkinen pelipaikka. Olisi voinut jäädä leikkimään pidemmäksikin aikaa.

24.9.2014

Rankki

Kotkan edustalle on yhtäkkiä ilmestynyt kaksi uutta saarta. Varuskunnat ovat siirtyneet pois Rankista ja Kirkonmaasta. Nykyään niissä vallitsee jokamiehenoikeudet. Rankin eteläosan kallioihin kävin tutustumassa 14.9.2014. Hieno paikka. Suosittelen tutustumista! Muitakin retkeilijöitä oli tullut sinne perämoottorilla. Pohjoispäässä on vanhoja kasarmirakennuksia yms. Siellä en käynyt. Ne ovat jonkin kiinteistöyhtiön omistuksessa eikä pihoilla liikkuminen varmaankaan ole asiallista.

Sää oli tämmöinen. Rankki näkyy keskellä.

Rantauduin majakkaniemen länsipuolelle.


Mikälie vanha majakanjalka.

Majakkaniemen itärantaa. Niemen yhdistää pääsaareen kapeahko kannas.

Rankin viereisellä nimettömällä pikkuluodolla on sektoriloisto. Pitihän sielläkin käydä. Tyyni keli teki maihinnousun helpoksi.

Rankki kuvattuna sektoriloistosta.

22.9.2014

Auringon nousu Itäkarissa ja Vahakarin loisto

Sunnuntai 14.9.2014. Edessä kotiinpaluu. Sää jatkuu hyvänä.

Ei ollut sumua, vaan kameran linssi oli kostea. Kaste oli voimakas.

Vahakarin loisto. Meloin vaihtelun vuoksi eri reittiä kotiin.

Merikotka. Näitä oli kaksi. Seisoivat kivillä ja pällistelivät ympäriinsä.

Vahakari.

19.9.2014

Vähä-Kylmä

Perjantai 6.9.2014. Vapaa viikonloppu. Kansallispuiston retkeilyt olivat tältä kesältä jääneet aika vähiin. Oli myös kiva meloa vaihteeksi yksin. Ensin Leijaholman salmesta ja selän yli Äljyyn, eli kohti aurinkoa. Määränpää on Itimmäinen Itäkari.


Lounastauko Äljyn hiekoilla.

Tuli kuuma meloessa. Siksi rantauduin vähäksi aikaa Vähä-Kylmä -nimiselle pikkupikkuluodolle. Vieressä olisi ollut myös Suuri-Kylmä, mutta sinne ei voinut mennä kun karvahattu jäi kotiin.

Kajakki mahtui melkein kokonaan luodolle.

360 asteen panoraama.

17.9.2014

Reissun päätös

Torstai 28.8.2014 Vesille aikaisin. Enää oli 12km selän ylitys niin olimme takaisin lähtöpaikassa. Suuri kamavälppäys, sitten vaan autoon ja hanaa kohti etelää. Vielä yksi telttayö otettiin Muonion kohdalla.

Nordkappin melontareissun yhteenveto:

Vaikuttavinta: Nordkapp:in kallio
Mielenkiintoisinta: Vuorovesivirrat
Hienointa: Tunesin telttapaikka
Parasta: Maisemat ja retken vetäjän ammattitaito
Huonointa: Otin makkaraa ja olutta liian vähän mukaan
Yllättävintä: Tyynet kelit
Epäonnisinta: Haava kämmenessä
Rankinta: Mäkien kiipeäminen
Hankalinta: Peseytyminen
Vaikeinta: Puhua englantia
Siistein otus: Erakkorapu
Omituisin otus: Merimakkara
Yleisin otus: Meduusa

Aamu oli sateen tuhnuinen. Tämän enempää en viitsinyt telttaa avata aamukahvia juodessani.


Store Altsula

Keskiviikko 27.8.2014. Viimeinen leiripaikka Honningsvågin kaupungin edustalla. Pienehkö saari. Korkeutta vain 176 metriä. Illalla alkoi taas sataa. Tässä vaiheessa reissua oli jo kotiinpaluu vahvasti mielessä.



Honningsvåg.

Saaren itärantaa oli todella jyrkkää.

Länsipuoli oli loivempaa.

16.9.2014

Helnes fyr - Helnesin majakka

Keskiviikko 27.8.2014
Kiersimme Helnes:in niemen ja sitten suunta olikin lähes suoraan etelään. Suurin osa päivästä oltiin kuitenkin 71. leveyspiirin pohjoispuolella. Meri vaihtui jossain vaiheessa päivää Porsangerin vuonoksi. Suuntana oli Store Altsula -niminen saari, jossa vietämme viimeisen yön. Helnes tarkoittaa suomeksi pyhä niemi. Vaikka tarinoiden perusteella siellä on aina helvetinmoinen merenkäynti. Siinä käy Porsangerin vuonon virtaus ja itä-länsisuuntainen rannikkovirtaus. Mutta meillä oli nössö reissu. Ei aaltoja.

Sumu tuli puoli tuntia lähdön jälkeen.

Helnesin majakka kallion päällä.

Jylhää maisemaa. Kotkia näki parin minuutin välein.

Taukopaikka Kjelvikin autioituneen kalastajakylän lähellä.


Omituiset otukset, osa 7: Merimakkara.

Omituset otukset, osa 8: Erkki Erakkorapu.

Tämä on jo Porsangerin vuonoa.

Meduusa.