21.8.2017

Reissun ensimmäinen päivä, Bysket.

29.7.2017.
Eilen oli viimeinen työpäivä ennen lomaa. Tänään aamulla pakkasin kajakin täyteen tavaraa. Sillä ajatuksella, että mahdollisesti olisin koko loman ajan samalla reissulla, eli kolme viikkoa. (Näin myös tapahtui, mutta sitä en tässä vaiheessa vielä tiennyt.)

Kajakin pakkaukseen otin nyt uuden tyylin. Keulaan teltta, makuupussi, makuualusta, vaatteet, eli kaikki leirikamat. Perään ruuat. Vedet penkin taakse, päiväluukkuun sekä muutama pullo keulaan tai perään jos tarvetta. Keitin ja siihen liittyvät kamat kulkivat istuinaukossa jalkatukien edessä. Samassa kuivasäkissä oli myös tauoilla valmistettavat ruuat. 
Muut sekalaiset kamat olivat sitten vähän missä sattuivat. Periaate oli, että kaikki päivän melonnan aikana mahdollisesti tarvittavat tavarat ovat päiväluukussa tai istuinaukossa. Siten isoja luukkuja ei olisi tarvetta availla kuin vasta leirisaaressa. Systeemi toimi yllättävän hyvin, vaikka ei täydellisesti. 
Kajakista tuli ehkä vähän keulapainoinen. En ehkä osannut/tajunnut koko retken aikana kompensoida leirikamojen painoa pakkaamalla perään myös riittävästi painoa. Tosin melkein joka päivä oli vastatuuli, joten haitta oli pieni. Asia tuli ilmi vasta loppureissun sivumyötäisissä.

Usein istuinaukossa kulki jalkojen välissä myös Kelly risukeitin (varsinkin alkureissun aikana kuin se ei muualle mahtunut) ja 3x3m tarppi naruineen muovipussissa (koska se oli aina käytön jälkeen märkä eikä sitä siksi viitsinyt tunkea kuivien kamojen sekaan). 
Istuinaukon pohjalla pyöri myös aurinkovoidepurkkeja, karttoja, ja mitä milloinkin. 

Ensimmäinen melontapäivä: 29km. Kevyt vastatuuli. Kaksi taukoa, Pihlajakarissa ja Långönissä. Leirisaari Bysket Loviisa.Huono kunto kun 20km jälkeen alkaa väsyttää. 
Hyvä fiilis saaressa. Reissu on alkanut!

Bongatut uudet kasvit: Merinätkelmä, peltopillike, keltakannusruoho, luhtavuohennokka, saarni, vaahtera, kissankello, ojakärsämö. 

Päivän reitti suurin piirtein. Poikkiviivojen kohdalla rantatauot. 

Päivän keli. Illaksi selkeni. 

Ensimmäinen tauko Pihlajakarissa. Kissankello, Campanula rotundifolia. Löytyi kivikkoiselta rantaniityltä, mutta ei ihan läheltä rantaa.

Kasvi oli usein helpompi tunnistaa tuon Saariston kasvit -kirjan avulla. Siinä kasvit on järjestetty kukan värin mukaan. Asia piti aina varmistaa värikasviosta, jossa on paremmat kuvat ja kuvaukset.

Pyhtään vesillä oli ohjusvene harjoittelemassa.

Toinen tauko Långönissä. Ojakärsämö, Achillea ptarmica. Kasvoi rantakallion halkeamissa. 

Bysket. Hieno saari Loviisan ulkosaaristossa. Erikoinen siitä, että siellä on lehtometsää. Vaahteraa ja Saarnea. Loviisassa on muitakin hienoja saaria, joissa pitäisi käydä useammin. Kuten Ljusan ja Storskarven.  Saarta kiertäessäni ja parasta rantautumispaikkaa etsiessäni yllätin hylkeen kiven takaa. Näin sen kolmen metrin päästä, ennen kuin se sukelti pakoon.

Keltakannusruoho, Linaria vulgaris. 

Luhtavuohennokka. Scutellaria galericulata.

Peltopillike. Galeopsis bifida.

Merinätkelmä. Lathyrus japonicus ssp. maritimus.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti