17.3.2015

Ensituntumia Epic 18x -kajakista

15.3.2015 Lehmäsaaren länsiranta.
Kolme kertaa olen käynyt vesillä uudella kajakilla. Alla joitakin havaintoja. Yleisesti ottaen, Epic 18x:llä on todella hauskaa meloa. Se antaa myös sopivasti haastetta kehittää melontatekniikkaa kaikin puolin. Olen enemmän kuin tyytyväinen uuteen menopeliin!

Istuma-asento: Aukko on suuri ja polvilla on hyvin tilaa keskellä. Reisituet ovat hyvin pehmustetut. Niistä saa riittävän tuen tarpeen vaatiessa. Selkätuessa on pikakiristyssolki, jolla selkätukea saa kiristettyä eteenpäin tai löysättyä taaksepäin. Valitettavasti siinä on myös automaattinen löysennystoiminto. Selkätuki ei pysy hyvässä asennossa pitkään, jos ei hihnoja vedä solmuun.

Kiikkeryys: Pohjan muoto on pyöreä. Alkutukevuus, tai sen puute, tuntuu erilaiselta kuin v-pohjaisessa kajakissa. Minkäänlaista "pykälää" ei ole havaittavissa, ja kajakki tuntuu aika liukkaalta kun sitä keikuttelee. Lopputukevuutta löytyy jonkin verran. Ainakin sileällä vedellä löysin helposti tuntuman lopputukevuuteen kun tein käännöksiä reilusti kallistamalla.

Nopeus: Epic kulkee eleettömän sulavasti. Keula ei ala kohista vauhdin kasvaessa. 10 km/h nopeuteen paatti kiihtyy aika vaivattomasti. Luulen, että yksin retkilastissa meloessa nopeus tulee pyörimään 8-9 km/h. Tyhjänä kuntolenkeillä 9-11 km/h. Hetkellisenä huippunopeutena sain 12.5 km/h.

Peräsin: Toimii hyvin, ja Epic tottelee ohjauslikkeitä herkästi. Aiempia kokemuksia minulla oli ainoastaan Kajaksportin aktiiviperäsimestä. Eli siitä kumiläpyskästä. Toisin kuin kumiläpystkä, Epicin peräsin ei palauta keskelle itsestään. Jos sen polkaisee vinoon, kajakki pyörii ympyrää kunnes polkaisee toista pedaalia. Epic nousee tuuleen jonkin verran. Ei niin paljon kuin Beaufort.

Ketteryys: Tämä vähän yllätti. Reilu kallistus ja kaariveto tai etuperäsin, niin kajakki kääntyy aika nopeasti. Perä ei tarraa veteen kiinni käännöksissä. Tätä vielä tehostaa pieni etunoja. Epic:illä on jopa hauskaa mennä pujottelemaan kivien väliin tai muualle. Myös pelkkää kallistusta se tottelee herkästi. Pitkän kölilinjan vuoksi paikoillaan pyöriminen on hidasta. Alatukikäännöksellä paatin saa helposti kääntymään 90°, mutta vain, jos kallistaa tarpeeksi.

16.3.2015 Ruotsinsalmen itäpuolella. Kuvattu kaakkoon. Oikealla Kuutsalo.

2 kommenttia:

  1. Terve. Kiinnostaisi kuulla kommentteja verrattuna Vivianeen. Istuinpaikan tilavvus, vakavuus, keveys etc. Itsellä Viviane ja kajakin vaihto mielessä. Olen kuitenkin aika kookas meloja, joten vaihtoehtoja ei ole monta...

    VastaaPoista
  2. Istuin ei mielestäni ole ainakaan ahtaampi kuin viivissä. Vakavuutta on vähemmän. Ja kevyempi tuo Epic on selkeästi. E ei meloessa tunnu ollenkaan niin suurelta kuin viviane. E on kevyempi meloa. Polville on hyvin tilaa keskellä, mutta reisituet ovat suht matalalla silti.

    VastaaPoista