17.7.2020

Veneilyä melojien kanssa

Melonnan olen käytännössä lopettanut. En omista yhtään kajakkia enää. Suurin osa varusteista on myyty tai hävitetty. Koska vesille pitää silti päästä, ostin keväällä veneen. 5 metrinen pulpettivene jossa on 30 hevosvoimainen perämoottori. Rönnqvist 500 on veneen merkki. Alkukesä meni pitkälti veneen laittamisessa ja varustelussa omaan käyttöön soveltuvaksi. Kaikkia suunnitelmia en ole vielä ehtinyt toteuttaa. Pitäähän sitä välillä veneilläkin. 

13-16.7.2020 teimme parin melojan kanssa retken Pyhtään ja Loviisan saaristoon. Yöpymispaikat olivat järjestyksessä: Långön, Bysket, Båksören, Mossaholmen. 

Pyhtään Kuussaari. Itäpuolella on hyvät kalliot rantautua kajakilla. Veneen saa helpoiten pohjoispään lahteen, jossa on laituri ym. Paikka on kunnan retkeilykohde, ja siellä on puucee ja grillikota. 

Långön. Saaren länsiosassa on kaakkoon avautuva suuri lahti, jonka lännenpuoleiselle rannalle on helppo kiinnittyä veneellä. Kalliossa on kiinnityslenkkejä valmiina. Vieressä on myös hiekkaranta. Suojainen ja hyvä paikka. 

Långönin kalliot. 

Bysket. Yksi hienoimmista saarista, joissa olen käynyt. Kasvillisuus tekee tästä saaresta poikkeuksellisen. Avoimen merialueen tuntumassa oleva saari, jossa on lehtometsää. mm. vaahteroita ja saarnia. Rantautuminen veneellä on haasteellista, koska vierestä menee laivaväylä, ja aaltoja tulee vähän väliä. Tämä kuva on kaakkoiskärjestä, linjataulun perustuksien kohdalta. 

Löysin paremman paikan veneelle suunnilleen saaren keskikohdalta. Pari isoa kiveä, ja lankunpätkiä oli lyöty kivenkoloon köyden kiinnittämistä varten. Tämäkin itäpuolelta. Länsipuoli on kivikkoista. 

Muuten erinomainen paikka veneelle, mutta laivojen aalllot höykyttävät. 


Kajakilla, tai vaikka pienellä kumiveneellä on helppo rantautua itäpuolen hiekalle. Ihan vieressä on hyviä telttapaikkoja. Itse pystytin teltan soralle, että pääsin lähemmäs venettä. 





Båksören. Kalliokiiloja kannattaa ottaa mukaan, jos tänne haluaa tulla veneellä. Tämä paikka on länsipuolella, keskellä saarta oleva pieni lahti. Luotsikutterin aaltoja tulee tuohon vähän väliä, mutta ne menevät aika nätisti veneen alta ja kuolevat lahden pohjukkaan. Samanlaista höykytystä ei tule kuin edellisessä paikassa, jossa aalto heijastui pystysuorasta kivestä takaisinpäin. 

Båksören. Karu saari, vaikka keskiosassa on metsikköä. 

Mossaholmen. Långönin vieressä oleva saari. Pohjoisosan lahti ja sen hiekkaranta on melkein ainoa kohta, johon veneen saa mukavasti. 


Mossaholmasta lähdössä kotia kohti. 

1 kommentti:

  1. Hienoa että blogissasi on taas uutta tarinaa.
    Aloitin oman melontaharrastuksen pitkälti tämän blogin innoittamana ja edelleen itäsaaristoon suunnatessa katson täältä saarivinkit.
    t. Mikko

    VastaaPoista