9.9.2014

Magerøyan ympärimelonta

Tämä on nyt se juttu, jonka vuoksi lähdin Norjaan. Edellinen reissu oli extraa. Erittäin opettavaista ja mielenkiintoista extraa, ei siinä mitään. Iso kiitos Jyrkille ja Petrille siitä!
Siis: Outward Bound Finland:in  järjestämä retki, jonka tarkoituksena on kiertää melomalla Magerøyan saari. Saaren toiseksi pohjoisin kärki on kuuluisa Nordkap. Aikaa reissuun on varattu viikko. Kauppoja reitille ei satu, joten viikon ruuat oli kuljetettava mukana. Vettä sai puroista melkein joka leiripaikasta. Sääksi ennustettiin kylmähköä, selkeää ja suhteellisen vähäistä tuulta. Keskimäärin vähätuulisinta aikaa Norjassa on Heinäkuun loppu ja elokuun alku. Kesäkuu on tuulinen, ja syyskuussa alkavat syysmyräkät. Yleensä Nordkapin reissu on tehty muutamaa viikkoa aikaisemmin. Singaporelaisten aikataulujen vuoksi reissua myöhennettiin vähän.

Retken veti itse Petri Sutinen. Apuohjaajana oli Heikki P. Osallistujia oli yhdeksän. Viisi Suomesta ja Neljä Singaporesta. Retken virallinen kieli oli siis englanti. Itselläni kuullun ymmärtäminen on aika hyvää. Tolkullisen puheen tuottamisessa on joskus hankaluuksia.

Lähtö lauantaina 23.8.2014. Suunnitelma oli meloa perintesesti myötäpäivään. Mageroysundetin salmen läpi oli mahdollista vuorovesivirtojen vuoksi meloa joko tänään myöhään illalla, tai huomenna aikaisin aamulla. Virtaus on 5-7km/h vuorotellen itään ja länteen. Äänestystulos oli että meloisimme sen aamulla.

Pakkausta ja kamahässäkkää lauttarannassa.

LNG tankki taustalla Honningsvodin kylän edustalla. Ainakin Hammerfestissa on suuri LNG käsittelylaitos.

Salmi virtasi väärään suuntaan, mutta aivan lähellä rantaa pääsimme etenemään. Muutama luola löytyi matkan varrelta.
Store Gåsvika -niminen laakso salmen suulla. Tähän jäimme ensimmäiseksi yöksi.

"Sorry, there is no water", huusi petri. Kun tutkimme asiaa tarkemmin, kuului "there is water!". Purossa oli vettä niin vähän, ettei se näkynyt merelle.

Verkonmerkkejä.

Reitti. Toteutuneet päiväetapit vuorotellen eri väreillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti