8.6.2015

Pelipaikka ja aaltoja päin näköä

Kolmas melontapäivä. Porthreath pohjoisrannikolla. Pilvistä, vähän tuulta. Hyvä että oli pilvistä, eilen naama vähän paloi kuin melottiin pitkään vasta-aurinkoon. Aurinkorasvat oli puljetessa liuenneet naamasta pois.
Vehkeet niskaan ja eväät paatteihin. Benjamin puhui surffauksesta. Turvallisuusseikkoja ja kajakin ohjailua surffissa. Kiteytettynä ohjeet olivat, että älkää surffatko kaverin päälle.
Aallot eivät olleet hyviä. Ne murtuivat liian sisällä, ja hyvät kyydit oli kortilla. Kerran surffia lopettaessa aalto painoi aukkarin sisään, kun nojasin aaltoa vasten. Ärsyttävää, piti mennä rannalle tyhjentämään. Aukkari oli kyllä suht tiukka neopreenipeitto.
Aallot kehittyivät vieläkin huonommiksi, ja lähdimme läpsimään rannikkoa pitkin eteenpäin. Näkyi merimetsoja, ruokkeja, lokkeja ja erikoislintuja. Hyviä leikkipaikkoja kalliorantojen tuntumassa.

Lähdön odottelua.
Ajoitus on tärkeä surffirannalta ulos meloessa. Tässä aalto murtuu päin näköä, ja stoppaa vauhdin. Pahimmassa tapauksessa heittää takaisin rannalle.

Tässä on parempi ajoitus. Yli ennen kuin aalto alkaa murtua.

Pläts! Suola kirvelee silmissä, ja maistuu pahalta suussa.

Yritin viritellä vaahtosotaa, mutta porukka vaan kiroili, että mene nyt hittoon siitä huitomasta.


Pelipaikka.
Teimme taas pelastautumis- ja tilannehallintaharjoituksia. Joku kaatui muka yllättäen, ja ryhmä hoiti tilanteen miten hyväksi näki. Hinaus pois vaaravyöhykkeeltä, ja sellaisella oltiin. Samaan aikaan joku aloittaa jo reskutuksen. Joku katsoo kokonaisuutta, että muu ryhmä ei ajaudu vaaraan. Katse merelle, sieltä voi hyökätä jättiläisiä. Minulla vähän kädetön olo ilman hinausvyötä. Olisi pitänyt ottaa oma Suomesta mukaan.

Ennen taukoa löytyi mielenkiintoinen pelipaikka. Näkyy ylläolevassa kuvassa. Kallioletto veden rajassa, johon tuleva maininki nousee äkkiä ja murtuu. Leton takana on syvää. Pystysuoraa vesiseinää oli puolentoista metriä, suunnilleen. Benjamin kohdalle, ja heitti tyylikkään takaperinvoltin. Mietin vähän aikaa, sitten päätin lähteä yrittämään. Piti olla tarkkana, ettei ajaudu leton etupuolelle. Aallon tullessa imu on aika voimakas, ennen kuin murtuva seinämä on kohdalla. Takaperinvoltti onnistui jotenkin. Väänsin itseni eskimolla ylös, ja huomasin, että aukkari oli taas sisällä ja paatti täynnä vettä. Menin uimaan ja pyysin Jounia tyhjentämään kajakin. Siisti paikka!
Kysyin myöhemmin Benjaminilta, että miksi takaperin, eikä etuperin? Takaperin voltissa kajakin äkkinäinen liike auttaa saamaan yläkroppaa kiinni etukanteen, jolloin ollaan hyvin suojassa. Etuperin voltissa yläkroppa taas pyrkii kiinni takakanteen, jolloin naama on mahdollisia kiviä tai muita ikäviä juttuja vasten.

Rantautuessa jalat valmiiksi ulkona kajakista. Pääsee nopeasti jalkeille ja vetämään kajakin turvaan ennen seuraavaa aaltoa.


Taukoranta. Tutun kuuloista lokkien kirkunaa.


Taukoranta oli syvä ja korkea poukama täynnä lokkeja. Niiden pesiä oli rantakivikossa, ja niitä sai varoa.
Tauon jälkeen meloimme takaisin porthreathiin. Aallot olivat nyt parempia surffaukseen. Jäimme tunniksi leikkimään ennen rantautumista. Yritin saada kajakin pysymään aivan aallon harjalla. Tarkkaa homma, kajakki voi helposti tipahtaa aallon taakse, tai aallon eteen. Aallon edessä keula on syvällä, ja ohjaus mahdotonta. Sitten ollaan poikittain ja sivusurffissa. Aallon harjalla keula ja perä ovat ilmassa, ja kajakki herkästi ohjailtavissa miten haluaa.
Hieman hässäkkää surffirannalla. Porukka oli usein toistensa tiellä. Kerran meinasin surffata Inkerin päälle, vedin nurin n. 6 metriä ennen. En tosiaan huomannut, että mistä se siihen putkahti. Väistämisvelvollisuus oli minulla, koska olin kauempana rannasta. Pitää olla varovaisempi.
Hauskaa oli, kunnes B näytti rannalta melamerkin, että nyt kaikki rantaan, kello on jo paljon.
Hyvä ranta, oli vapaa suihku yleisessä käytössä. Sai hiekat huuhdeltua kamoista pois.

Jälkifiilikset: Paras päivä tähän mennessä. Hauskaa puljausta. Kaksi kerrastoa kuivapuvun alla oli riittävästi, kun puljasi paljon. Lisää surffausta, kiitos!

Jokailtainen loppuhässäkkä SKC:n pihalla. Kaikkien varusteiden huuhtelu makealla vedellä, ja ripustus kuivumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti